Ohjelma

Framilla kaikki osallistujat kokevat partio-ohjelmaa maalla, merellä ja ilmassa. Viikonlopun aikana osallistutaan kolmeen ohjelmaslottiin. Ohjelmassa on huomioitu partion ikäkausien eli 7–22-vuotiaiden lisäksi myös aikuiset, perhepartiolaiset ja erityistä tukea tarvitsevat sisupartiolaiset, jotka voivat osallistua sen ikäkauden ohjelmaan, jonka kokevat mielekkäimmäksi ja omaa taitotasoaan vastaavaksi. Meren ja ilman samoaja- ja vaeltajaohjelmaan sisut eivät valitettavasti voi osallistua.

Framilla tehdään yhteistyötä muiden nuoriso- ja vapaaehtoisjärjestöjen kanssa. Tapahtuman pääteemat avoimuus ja rauhankasvatus ovat läsnä ohjelmassa läpi viikonlopun. Yksi Framil 2018 -tapahtuman tavoitteista on, että myös jokainen johtaja saa tapahtumasta jotakin sekä itselleen että kotiinviemisiksi lippukuntaansa. Siksi Framilla aikuisille tarjotaan mahdollisuuksia osallistua tapahtumaan muutenkin kuin mahdollistajina.

Framil-viikonlopun kulkuun voi tutustua myös Framil-lukkarin avulla. Tapahtuman aikatauluista kerrotaan tarkemmin aikataulu-sivulla.

Framil 2018 -viikonloppuun mahtuu myös kaikille avoimia ja maksuttomia ohjelmapisteitä. Kaikille avoimesta ohjelmasta kerrotaan tarkemmin avoin ohjelma -sivulla.

 

Perjantai 8.6.

Perjantai-ilta vietetään Framilla omassa porukassa: joko oman lippukunnan tai muun sopivan ryhmän kesken. Pori täyttyy silloin eri yhteistyökumppaneiden järjestämästä ohjelmasta, josta lippukunnat ja ryhmät valitsevat omat teemareittinsä illaksi. Teemoja ovat muun muassa ”Sirkusmaista menoa”, ”Palloilua porukassa”, ”Tutustu Poriin geokätköillen”, ”Temppujen tehtailijat” ja ”Rauhan asialla”.

Lippukunnan kiertämien toimintapisteiden määrä riippuu saapumisajasta: mitä aiemmin lippukunta on Poriin saapunut, sitä useammalla pisteellä se ehtii käymään. Reittikokonaisuudet on arvottu valmiiksi, ja lippukunta saa oman reittinsä ilmoittautumisen yhteydessä. Kävelyä on tiedossa jonkin verran (pisimmillään n. 3 km), ylle siis joustavat ja mukavat vaatteet ja jalkaan kunnon kengät, joilla kävely ja liikunnallinen temppuilu sujuvat turvallisesti.

Toiminta- ja tutustumispisteistä siirrytään joustavasti ja porrastetusti Kirjurinluodolle. Yhteislaulutilaisuus Allsång på Lokkilava alkaa kello 18. Luvassa on yhteislaulua, yllätysohjelmaa ja rentoa yhdessäoloa. Paikalla on ainakin tapahtuman maskotti ja muutama ’porilaine naama’, joiden kanssa on mahdollista ottaa vaikka kuvia ja postata niitä sosiaalisen median kanaville.

Perjantai-iltana kello 22-23 järjestetään partiomessu ja partioaatteellista ohjelmaa aikuisille. Partiomessun kulkuun voi tutustua jo etukäteen Framil-messuohjelman avulla.

Samoajien tie vie perjantaina Kullaalle HuHun päätösbileisiin ja jatkojen jatkoille: metsäopistolta takaisin sivistyksen pariin heidät kuljetetaan vasta lauantaiaamuna. Lue lisää samoajien HuHu-visiitistä.

Lauantai 9.6.

Lauantaiaamuun herätään Framilla virkeinä vehreästä kaupunkipuistomiljööstä, jossa saadaankin viettää melkein koko päivä. Kaikkien ikäkausien reitti vie päivän aikana omaan maa-, meri- ja ilmaohjelmaansa, joista kukin kestää 1,5 tuntia. Yli 12-vuotiaiden ilmaohjelma tapahtuu autenttisessa ympäristössä Porin lentokentällä. Mikä parasta, aikuisia johtajia ei ole unohdettu, ja ohikulkeva yleisökin pääsee tutustumaan partioon! Perhepartiolaisille on omat ohjelmansa, ja pelkästään lauantaipäiväksi osallistuvat nauttivat kaikesta, mistä muutkin. Lauantai-ilta vietetään ikäkausittain omissa iltaohjelmissa, joista jää varmasti valoisia muistoja.

Sunnuntai 10.6.

Sunnuntaina 10.6. sudenpennut ja seikkailijat saavat edelleen jäädä touhuamaan Kirjurinluodolle. Luvassa on suuri toimintakaruselli, jossa liikutaan hauskasta pisteestä toiseen. Muiden tie vie Porin Kauppatorilla klo 10–12 järjestettävälle toiminnalliselle yhteistyötorille. Siellä tapahtuman yhteistyökumppanit esittelevät toimintaansa ja päästään seuraamaan viikonlopun teemat yhteen vetävää rauhanpaneelia, jossa puhuvat ainakin Pekka Haavisto (Euroopan rauhaninstituutin puheenjohtaja), Helena Ranta (Naiset, rauha ja turvallisuus -verkoston puheenjohtaja), Anne Meskanen (Ulkoministeriön tasa-arvosuurlähettiläs) ja Riikka Marjamäki (presidentti Ahtisaaren toimiston johtaja).

Rauhanpaneelin aikataulu

  • Kello 10: Porin kaupunginjohtajan tervehdys
  • Kello 10.05: Konfliktinratkaisun avaimet
  • Kello 10.30: Rakentava keskustelu verkossa
  • Kello 11: Naiset rauhan rakentajina

Yhteistyötorilla osallistujat saavat kulkea vapaasti, kunhan yhteisistä pelisäännöistä ja kokoontumisajasta on sovittu lähijohtajan kanssa. Toivottavaa on, että tarpojien ja samoajien kanssa siirrytään yhdessä myös takaisin Kirjurinluodolle, jotta kaikki ehtivät varmasti päätösjuhlaan. Lippukunta sopii keskenään, ketkä lähijohtajista jäävät Kirjuriin ja ketkä lähtevät yhteistyötorille. Voitte hyvin vaihtaa lähijohtajia, kunhan huomioitte, että kymmentä lasta kohti on yksi aikuinen lähijohtaja paikalla.

Torilta palataan vielä Kirjurinluodolle, jonka Lokkilavalla vietetään kello 12 alkaen tapahtuman päätösjuhlaa, jota tähdittää Kasmir. Juhlassa kuullaan myös tapahtuman suojelijan Leo-Pekka Tähden tervehdys osallistujille. Ota juhlaan mukaan istuinalusta ja juomapullo. Lounaan jälkeen onkin jo pakkauduttava busseihin ja lähdettävä kotiin, vaikkei millään malttaisi.

Framil-ohjelman lähtöasema

Framil-keskuskentän länsilaidalla sijaitsee Framil-ohjelman lähtöasema, jossa ohjelmaan lähtijät kokoontuvat johtajiensa johdolla ruokailuvuoronsa jälkeen. Ohjelman lähtöasemalla kokoonnutaan seuraavia ohjelmia varten:

  • lauantain maaohjelmat
  • lauantain meriohjelmat
  • lauantain ilmaohjelmat
  • lauantain iltaohjelmat
  • lauantain lapsiparkki
  • sunnuntain sudenpentu- ja seikkailijaohjelma

Päivärepun sisältö

Lippukuntaoppaan kohdassa kolme on listattu, mitä kunakin päivänä ja kussakin ohjelmassa on osallistujalla syytä olla mukana. Esimerkiksi lauantain päivärepun tavarat kannattaa pakata valmiiksi j​o perjantai-iltana​, jotta osallistujat ovat varmasti valmiina ohjelmaan aamulla.

Päätösjuhlan pääesiintyjänä Kasmir

Framil-viikonlopun päätösjuhlaa sunnuntaina 10.6. tähdittää Kasmir. Vuonna 2014 Vadelmavene-kappaleellaan tunnetuksi tullut artisti julkaisi toisen albuminsa helmikuussa 2018. Muita Kasmirin tunnettuja kappaleita ovat muun muassa Iholla, S.T.I.K. (Sä tuoksut ihan kesälomalta) ja Vauvoja (feat. SAARA).

Kasmirin melodinen pop-musiikki saa hymyn huulille ja mielen kesäiseksi. Se iskee monenikäiseen yleisöön. Kasmir onkin omiaan yhdistämään Framil-kansan avoimuuden, hyvän fiiliksen ja itseensä uskomisen äärelle. Viime vuosina artisti on joutunut myös kärsimään itsestään riippumattoman kohun keskellä.

– Kasmir on nuorille erinomainen esimerkki siitä, että kiusaamisesta voi selvitä ja nousta uudelleen ansaitsemaansa valokeilaan, tapahtuman johtaja Mari Kousa-Kuusisto toteaa. Tänä keväänä Kasmir on mukana myös Nelosen suositun Vain elämää -ohjelman kahdeksannella tuotantokaudella.

MoP = Messengers of Peace

Framilla kaikilla tarpojaikäisistä ylöspäin on mahdollisuus suorittaa Messengers of Peace -merkki suorittamalla eri rauhankasvatuksen aktiviteetteja. Tule lainaamaan Porin kaupunginkirjastosta elävä kirja perjantaina (klo 18–19.30) tai käy Rauhaa & rakkautta -luontopolulla (klo 16–21). Lauantaina on dokumentti-ilta maauimalassa (klo 20–23). Sunnuntaina yhteistyötorilla on suuri rauhanpaneeli (klo 10–11.30).

Tarkemmat suoritusohjeet ja MoP-passin (johon suoritusmerkinnät kerätään) löydät osallistujan oppaasta. Lisätietoa MoP-ohjelmasta ja sen suorittamisesta saat koko tapahtuman ajan Kirjurinluodon tapahtuma-alueella sijaitsevalta MoP-pisteeltä.

Teemat ja suojelija

Framilla kantavia teemoja ovat yhdenvertaisuus, rauhankasvatus, omiin unelmiin uskominen sekä maalla–vedessä–ilmassa-ohjelmakombo. Rauhankasvatus näkyy esimerkiksi avoimissa rauha-aiheisissa paneeleissa, joita järjestetään ennen tapahtumaa ja sen aikana.

Tapahtuman suojelija on porilainen paralympiaurheilija Leo-Pekka Tähti. Suomeen yli 20 miesten pyörätuolikelauksen arvokisamitalia tuoneen Tähden tervehdys Framil-osallistujille kuullaan sunnuntain päätösjuhlassa.