På svenska

FRAMIL I KORTHET

 • Ett stort evenemang
 • I Björneborg mellan 8.–10.6.2018
 • Alla kan delta
 • Aktiviteter för alla mellan 7 och 22 år
 • Pris 20–65 €/person
 • Anmäl dig senast 30.4.2018 på fi/18925

Välkommen till FRAMIL!

Framil ordnas den 8.–10.6.2018 i Björneborg. Evenemanget ordnas av Sydvästra Finlands scoutkrets och stöds av Björneborgs stad. Framil riktar sig till 7-22-åriga. Åven de som inte ännu är scouter är välkomna med! Framil är ett lätt sätt att bekanta sig med scouting.

Mer information om scouterna och Framil-evenemanget finns på partio.fi och framil2018.fi. Framil finns med på sociala medier: på Facebook, Instagram och Snapchat med kontot: @framil2018 ja #framil.

SCOUTING TILLHÖR ALLA

Alla är välkomna till att delta i scouting. Scouting är en hobby som passar för nästan alla. I scouterna gör man aktiviteter och roliga saker tillsammans med andra. Barn, unga och vuxna kan alla bli aktiva scouter.

TIDTABELL

Framil 2018-evenemanget ordnas på Kirjurinluoto i Björneborg 8.–10.6.2018. Du kan antingen delta hela veckoslutet eller bara komma för en dag. Du blir kontaktad i samband med anmälan och vi kommer överens med dig då om hur du anländer till evenemanget.

ATT GÖRA TILLSAMMANS

I Framil deltar man i olika aktiviteter som en grupp. Minderåriga har en vuxen ledare med sig. Vi önskar att barn och unga deltar i evenemanget som en färdig grupp men en bekant vuxen. Det ska finnas en vuxen per tio minderåriga. Du kan också anmäla dig ensamt, och av dem som har anmält sig ensamma gör vi grupper som får en vuxen ledare för hela evenemanget.

Scouting är en rusmedelsfri hobby och även Framil är ett rusmedelsfritt evenemang. All bruk av alkohol och andra berusningmedel är förbjudet. Evenemanget är lätt tillgänglig i mån av möjlighet!

ÖVERNATTNING

På Framil sover man i tält och tältplatser finns för ungefär 5000 personer. Du behöver inte ha ett eget tält med. Om du inte ännu är scout, kan du också sova i en skola.

Vi frågar om dina önskemål angående övernattningsarrangemangen senare. Du kommer att behöva med dig ett liggunderlag eller madrass och en sovsäck eller ett täcke. Vi hoppas att hela gruppen sover i samma ställe.

TEMAN OCH PROGRAM

På Framil behandlas teman som jämställdhet, fredsfostran och drömmar. Programmet ordnas på land, i vatten och i luften. På Framil är vi utomhus under hela evenemanget.

Evenemangets beskyddare är idrottaren Leo-Pekka Tähti. Han har vunnit över 20 medaljer i rullstolslöpning. Tähti kommer att hålla tal på festen på söndag.

I Scouterna gör man aktiviteter vanligtvis i fem olika åldersgrupper: 7–9-åriga heter vargungar, 10–12-åriga äventrysscouter, 12–15-åriga spejarscouter, 15–17-åriga explorerscouter och 18–22-åriga roverscouter. På Framil har programmet planerats huvudsakligen enligt dessa åldersgrupper. Det finns säkert något roligt för alla!

EXEMPEL PÅ PROGRAMMET

 • På fredag kväll gör man aktiviteter i egna grupper. Varje grupp får välja mellan färdiga teman.
 • På lördag deltar alla åldersgrupper i eget land-, hav- och luftprogram. Alla får chansen att testa varje element.
 • Mera information om programmet kommer att avslöjas till exempel på Framils sociala medier.
 • Evenemanget kulmineras på festen på söndag. Artisten på festen är Kasmir!
 • Olika behov tas i beaktandet i programmet och programmet kan modifieras vid behov. Man behöver inte kunna flytande finska för att kunna delta i evenemanget.

UTRUSTNING

Du behöver inte ha ett eget tält eller annan speciell utrustning. Du behöver dock ta med dig kläder som du klarar dig med ute, och allt du behöver för övernattningen. Du kommer att få en lista på vad du ska ta med dig senare!

PRISET

Om du deltar hela helgen, är deltagaravgiften max. 65 euro. Exakta priset kommer att fastställas senare. I priset inkluderas program, övernattning och maten. Resor inkluderas inte i priset och deltagarna ordnar sina resor själva. Även vuxna deltagare betalar deltagaravgiften (exklusive tolkar och personliga assistenter).

Om du deltar endast i en del av evenemaget betalar du enligt följande:

Fredag 20€
Lördag 30€
Söndag 25€
Lördag–söndag 55€

Du betalar deltargaravgiften senare under våren. Du kan ansöka om stöd till deltagaravgiften och detta frågas i samband med anmälningen.

ANMÄLAN

Anmälan sker på internet. Du kan anmäla dig per internet även om du inte ännu är en scout. En vårnadshavare ska anmäla alla minderåriga och även vuxna deltagare måste anmäla sig. Anmälan tar slut 30.4.2018.

Anmäl dig på:  kuksaan.fi/18925

Mera information finns på: www.framil.2018.fi.

OM DU MÅSTE INHIBERA DITT DELTAGANDE

En scout och de som inte ännu är scouter kan avboka sitt deltagande fram till 30.4.2018. Efter dessa datum återbetalas deltagaravgiften inte. Du kan dock ha någon annan att delta istället för dig. Meddela om detta så snabbt som möjligt till Sari Vihermäki (sari.vihermaki@partio.fi).

Om du blir sjuk, kan du ansöka om ersättning från försäkringsbolaget. Ett intyg får du från läkaren.

MERA INFORMATION

Du kan läsa mera på www.framil2018.fi-nätsidan samt på sociala medier av Framil2018