Ohjelma

Aikataulu

Framil 2018 -tapahtuma järjestetään Porin Kirjurinluodolla 8.–10.6.2018. Lippukunnat hoitavat kuljetuksensa joko itsenäisesti tai yhdessä muiden lippukuntien kanssa.

Tarkka saapumis- ja poistumisaikataulu ilmoitetaan lippukuntien yhteyshenkilöille, kun ilmoittautuminen tapahtumaan on päättynyt. Alustava aikataulu on seuraava:

  • Saapuminen on perjantaina 8.6. kello 15–19 välillä.
  • Poistuminen on sunnuntaina 10.6. kello 14–17 välillä.

Framil rakennetaan yhdessä, joten samoajaikäisten ja sitä vanhempien kannattaa varata rakentamiseen ja purkamiseen pari päivää ennen ja jälkeen tapahtuman.

Tapahtuman tarkempi kokonaisaikataulu julkaistaan ilmoittautumisajan jälkeen myöhemmin keväällä.

 

Teemat ja suojelija

Framilla kantavia teemoja ovat yhdenvertaisuus, rauhankasvatus, omiin unelmiin uskominen sekä maalla–vedessä–ilmassa-ohjelmakombo. Rauhankasvatus näkyy esimerkiksi avoimissa rauha-aiheisissa paneeleissa, joita järjestetään ennen tapahtumaa ja sen aikana.

Tapahtuman suojelija on porilainen paralympiaurheilija Leo-Pekka Tähti. Suomeen yli 20 miesten pyörätuolikelauksen arvokisamitalia tuoneen Tähden tervehdys Framil-osallistujille kuullaan sunnuntain päätösjuhlassa.

 

Ohjelma

Framilla kaikki osallistujat kokevat partio-ohjelmaa maalla, merellä ja ilmassa. Viikonlopun aikana osallistutaan kolmeen ohjelmaslottiin.

Maaohjelmassa on luvassa ainakin savusukellusta Kirjurinluodolla ja Amazing Race Suomen parhaaksi kauppakeskukseksi valitun Puuvillan ympäristössä. Meriohjelmassa päästään rosvoilemaan ja öljyntorjunnan pariin. Hurjapäisimmät rakastuvat ilmaohjelmaan: miltä kuulostaa esimerkiksi kisailu itse rakennetulla lennokilla tai suuri lento-onnettomuusharjoitus?

Viikonlopun ohjelmassa on huomioitu partion ikäkausien eli 7–22-vuotiaiden lisäksi myös aikuiset, perhepartiolaiset ja erityistä tukea tarvitsevat sisupartiolaiset. Lisäksi Framilla tehdään yhteistyötä muiden nuoriso- ja vapaaehtoisjärjestöjen kanssa (lue lisää Yhteistyössä-sivulta). Tapahtuman pääteemat avoimuus ja rauhankasvatus ovat läsnä ohjelmassa läpi viikonlopun.

Viikonlopun kulku

Perjantaina 8.6. osallistujat saapuvat Kirjurinluodolle klo 15–19 välillä erillisen infon mukaan. Heti ei tarvitse hajaantua, vaan perjantai-ilta vietetään omassa porukassa: joko oman lippukunnan tai muun sopivan ryhmän kesken. Pori täyttyy eri yhteistyökumppaneiden järjestämästä ohjelmasta, josta lippukunnat ja ryhmät valitsevat omat teemareittinsä illaksi. Teemoja ovat muun muassa ”Sirkusmaista menoa”, ”Palloilua porukassa”, ”Tutustu Poriin geokätköillen”, ”Temppujen tehtailijat” ja ”Rauhan asialla”.

Samoajien tie vie Kullaalle HuHun päätösbileisiin ja jatkojen jatkoille: metsäopistolta takaisin sivistyksen pariin heidät kuljetetaan vasta lauantaiaamuna. Kirjurinluodollakin päästään musiikki-ilottelun makuun, kun ”Allsång på Lokkilava” yhdistää ja viihdyttää lempeässä kesäillassa. Pienempien käytyä nukkumaan on täysi-ikäisille luvassa vielä partiomessu tai tunnuksetonta hiljentymistä.

Lauantaiaamuun 9.6. herätään virkeinä vehreästä kaupunkipuistomiljööstä, jossa saadaankin viettää melkein koko päivä. Kaikkien ikäkausien reitti vie päivän aikana omaan maa-, meri- ja ilmaohjelmaansa, joista kukin kestää 1,5 tuntia. Yli 12-vuotiaiden ilmaohjelma tapahtuu autenttisessa ympäristössä Porin lentokentällä. Mikä parasta, aikuisia johtajia ei ole unohdettu, ja ohikulkeva yleisökin pääsee tutustumaan partioon! Perhepartiolaisille on omat ohjelmansa, ja pelkästään lauantaipäiväksi osallistuvat nauttivat kaikesta, mistä muutkin.

Tarkempia nostoja ikäkausiohjelmista on jo tehty ja tullaan entisestään tekemään Framil-somekanavissa lähiviikkoina. Myös lauantai-ilta vietetään ikäkausittain omissa iltaohjelmissa, joista jää varmasti valoisia muistoja.

Sunnuntaina 10.6. sudenpennut ja seikkailijat saavat edelleen jäädä touhuamaan Kirjurinluodolle. Muiden tie vie Porin Kauppatorilla klo 10–12 järjestettävälle toiminnalliselle yhteistyötorille. Siellä tapahtuman yhteistyökumppanit esittelevät toimintaansa ja päästään seuraamaan viikonlopun teemat yhteen vetävää rauhanpaneelia. Torilta palataan vielä Kirjurinluodolle, jonka Lokkilavalla vietetään kello 12 alkaen tapahtuman päätösjuhlaa. Lounaan jälkeen onkin jo pakkauduttava busseihin ja lähdettävä kotiin, vaikkei millään malttaisi.

Lisää yksityiskohtia ohjelmasta paljastetaan kevään mittaan somessa!

Päätösjuhlan pääesiintyjänä Kasmir

Framil-viikonlopun päätösjuhlaa sunnuntaina 10.6. tähdittää Kasmir. Vuonna 2014 Vadelmavene-kappaleellaan tunnetuksi tullut artisti julkaisi toisen albuminsa helmikuussa 2018. Muita Kasmirin tunnettuja kappaleita ovat muun muassa Iholla, S.T.I.K. (Sä tuoksut ihan kesälomalta) ja Vauvoja (feat. SAARA).

Kasmirin melodinen pop-musiikki saa hymyn huulille ja mielen kesäiseksi. Se iskee monenikäiseen yleisöön. Kasmir onkin omiaan yhdistämään Framil-kansan avoimuuden, hyvän fiiliksen ja itseensä uskomisen äärelle. Viime vuosina artisti on joutunut myös kärsimään itsestään riippumattoman kohun keskellä.

– Kasmir on nuorille erinomainen esimerkki siitä, että kiusaamisesta voi selvitä ja nousta uudelleen ansaitsemaansa valokeilaan, tapahtuman johtaja Mari Kousa-Kuusisto toteaa. Tänä keväänä Kasmir on mukana myös Nelosen suositun Vain elämää -ohjelman kahdeksannella tuotantokaudella.

Ohjelmaa johtajille

Tavoitteenamme on, että jokainen johtaja saa tapahtumasta jotakin sekä itselleen että kotiinviemisiksi lippukuntaansa. Siksi Framilla aikuisille tarjotaan mahdollisuuksia osallistua tapahtumaan muutenkin kuin mahdollistajina. Lisätietoja aikuisten ohjelmasta on luvassa alkuvuonna.